forex trading logo

Knjige v pripravi

 

JB - KnjigaKlikni za več informacij

_________________________

 

Krabmerger leljak si knjiga

 

Klikni za več informacij

_________________________

 

Največje

 

skrivnosti

 

udbe

 

Klikni za več informacij

_________________________

 

UDBA

udba 001

- Ali je Kučan vedel, da je Silvo Gorenc 1972 ugrabil in likvidiral Stjepan Crnogorca?
- Zakaj je 1975 umrl Nikica Martinovič gospod Zemljarič?
- UDBA je 1966 leta postavila bombo v Pliberku.
- UDBA je 1967 odigrala atentat na Tita na Dunaju.

Knjigo dobite na vseh Petrolovih bencinskih servisih.

Knjiga je dobavljiva tudi v hrvaškem jeziku.
Cena  samo 17,90 €.  

Z nakupom knjig mi pomagate pri raziskovanju.

Hvala.

Naročila:
roman@leljak.si
telefon: 051603686

Začetek Zgodovina Jugoslovanskih tajnih služb
22
May
2010
Zgodovina Jugoslovanskih tajnih služb PDF Natisni E-pošta
Prispeval Roman Leljak   
Sobota, 22 Maj 2010 19:07

Zgodovina tajnih služb komunistične Jugoslavije

se začne nekaj let po ustanovitvi Komunistične partije Jugoslavije 1919 leta. Člani in funkcionarji so  bili neposredno povezani in odvisni  s tedaj edino komunistično državo na  svetu  - ZSSR-u. Imena, ki so zaznamovali prve korake poznejših služb so: Simo Marković, Petko Miletić, Milan Gorkić, Mustafa Golubić, Dragiša Vasić, Blagoje Nešković, Josip Broz Tito, Ivan Stevo Krajačić, Ivo Lola Ribar, Ivan Antonov Srebrenjak, Josip Kopinić Vazduh, Zdenka i Boris Kidrič in drugi.

Potek dogodkov v  drugi  svetovni vojni narekoval je Josipu Brozu Titu potrebo  po organizacije svoje  tajne službe. Tako je 10. avgusta 1941 Tito izdal navodilo o nalogah partizanskih odredov. V njem med drugim obravnava tudi vprašanje varnosti odredov , pri čemer pravi: »Brez milosti je treba uničevati njihove agente, domače izdajalce, provokatorje, ki izdajajo fašistom najboljše naše sinove...., štabi  in komisarji morajo  budno paziti, da se v partizanske odrede ne vtihotapijo  provokatorji in ovaduhi. V primerih, da se le ti pojavijo, jih je treba takoj ustreliti in njihova imena javno objaviti.«

Hkrati so začele nastajati  razne organizacijske oblike  za izvajanje varnostne dejavnosti: partizanska straža, ljudska milica, ljudska straža. V Sloveniji pa je bila maja 1942 ustanovljena varnostno - obveščevalna služba (VOS).
Aprila 1943 leta je Tito sprejel odločitev in ločil  obveščevalne  in  kontraobveščevalne  službe.
(Metodologija delovanja takratnih tajnih služb med drugo svetovno vojno in po njej, vse do leta 1990 je najbolj konkretno prikazano v knjigi "Romana Leljaka" Sam proti njim - metodologija delovanja tajnih služb, pravilniki o delovanju tajnih služb objavljenih v tajnem zveznem uradnem listu in drugo..)

CK KP Slovenije je  prvi ustanovil  Varnostno in obveščevalno službo Osvobodilne fronte. V poročilu Titu, aprila  1942. leta  Edvard Kardelj, podpisan  z  imenom, tovariš Bevc, je napisal: »Egzekutorji, približno 50, so vsak dan na delu in so pripravljeni izvrševati vse naloge...«

13. maja 1944 je Tito odločil  ustanoviti  »Odelenje za zaštitu naroda« (OZNA). Pet dni kasneje, 18. maja, Aleksandar  Ranković v Drvarju je podpisal  Navodila o formiranju Ozne.  Pri ustanovitvi Ozne sta bila dejansko prisotna tudi  ruska obveščevalca Vladimirovič Burtakov i Vasiljevič Tiškov Timofejev. Za svojega namestnika  na čelu Ozne je Ranković  postavil Svetislava Stevanovića - Ćeću.

Ozna je imela štiri oddelke. Prvi je bil zadolžen in pristojen za obveščevalne posle, vodja tega oddelka je bil Maksimilijan Baće, imenovan  Maks in tudi  Milić. Drugi oddelek se je ukvarjal s kontraobveščevalnimi posli; na čelu tega oddelka je bil mu  Črnogorec Pavle Pekić. Tretji  oddelek se je ukvarjal z vojaškimi kontraobveščevalnimi posli, vodil je ga  general Jefto Šašić. Četrti oddelek , na čelu s Mijatom Vuletićem, je bil zadolžen za  tehniko i vezo.

Prvi načelnik Ozne za Hrvaško  je bil  Ivan Stevo Krajačić (njegov namestnik pa  Marijan Cvetković). Prvi načelniki so bili: v  Srbiji Slobodan Penezić - Krćun; v Sloveniji Ivan Maček - Matija; u Bosni in Hercegovini Uglješa Danilović; v Črni Gori Veljko Milatović; v Makedoniji Bane Andrejev.

Tito je 15. avgusta  1944. podpisal  Navodilo  o ustanovitvi  vojaške  enote  »Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ)« kot vojaška formacija  zadolžena  za "borbu s antinarodnim ustanicima i likvidiranje antinarodnih bandi, čišćenje oslobođenih teritorija od ostataka razbijenih neprijateljskih jedinica, špijuna i diverzanata". Knoj je bil na jugoslovanski ravni podrejen direktno Titu oziroma  načelniku Jugoslovanske  Ozne Aleksandru Rankoviću. Prvi komandant  Jugoslovanskega Knoja je bil Jovo Vukotić, njegov namestnik pa Nikola Ljubičić. Prvi politkomesar Knoja je bil  Vlado Janjić in  prvi obveščevalni  oficir Mesud Hotić.

V marcu 1946. Ozna je reorganizirana v civilne i vojaške  službe. Uprava za raziskovanje in dokumentacijo (LTID) i Uprava državne varnosti (UDBA) ter Vojaško obveščevalna  služba (VOS) i Kontraobveščevalna  služba (KOS). KOS je 1955. preimenovan v  Organe varnosti (OB) Jugoslovanske narodne armade (JLA),  Udba pa je 1966. leta, po  Brijonskog plenumu v Službo državne varnosti (SDB).

Organi varnosti JLA so delovali pri Zveznem sekretariatu ljudske obrambe  (ZSLO). Organizacijska struktura »OB« je bila prilagojena organizaciji JLA. Pri armadnih oblasteh, garnizonih, polkih itn., so ustanovljene tako imenovane Kontraobveščevalne  grupe (KOG). V  Teritorialni obrambi  (TO) je delovala  tako imenovana » Bezbednost teritorijalne odbrane (BTO).« VOS je tudi podrejena  ZSLO, svojo aktivnost in delovanje pa je naslanjala na vojaške misije in diplomatskih predstavništev v tudjini.

UID, ki  je kasneje preimenovana v Službo za raziskovanje  i dokumentacijo (SID), je bil v  sestavi Zveznega  sekretariata za zunanje zadeve (SSIP).

SDV, kot  civilna kontraobveščevalna  služba je bila v  sestavi Zveznega  sekretariata za notranje zadeve (ZSNZ). Sestavljalo jih je več oddelkov.  Svojo organizacijsko mrežo pa je razvijala preko  Republiških sekretariata za notranje zadeve (RSNZ).

 

Zgodovinsko društvo za raziskovanje slovenske OZNE, Kapelski Vrh 100, 9252 Radenci · Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Zadnjič posodobil Ponedeljek, 24 Maj 2010 18:38
 

Nova knjiga

 

 ŠPICLJI

 

UDBE

 

Za več informacij klikni tukaj

 

Kdo prodaja knjige

 Ljubljana

 ŠKOFIJSKA KNJIGARNA
 Mačkova 6
 1000 Ljubljana

 Novo Mesto

 Knjigarna Sračje gnezdo
 Ljubljanska c. 27
 8000 N. Mesto

 Bencinski servisi PETROL

 Po vsej Sloveniji

Zbrana dela udbovca Janeza Zemljariča

Janez Zemljarič udba

Knjiga vsebuje vse operativne obdelave posameznikov,

ki jih je nadzoroval Janez Zemljarič.

Med mnogimi tudi sedanjega ustavnega sodnika dr. Petriča,

Boris Pahorja, Toneta partljiča....

Preko 300 danes znanih Slovencev. Mnogi med njimi so bili

obsojeni na dolgoletne zaporne kazni,

odpeljani v umobolnice.Nikica Martinovič je moral umreti.

Knjiga je A4 formata, 320 strani, le 300 izvod, na razpolago le še manj kot 200 izvodov.

Knjiga je v prodaji.

Cena 29,90 evrov.

Email: roman@leljak.si

Telefon: 041 288 170

SPEČA UDBA

unnamed

V knjigi SPEČA UDBA so objavljeni seznami članov slovenske UDBE od 1980 do 1990 leta. Seznami aktivnih in rezervnih članov UDBE so objavljeni po krajih. Priloga knjige pa je seznam vseh sodelavcev slovenske UDBE doma in v tujini.

Knjigo je možno kupiti na vseh Petrolovih črpalkah.

Cena knjige je 24,90 €.

Z nakupom mi veliko pomagate pri raziskovanju delovanja UDBE doma in v tujini.

roman@leljak.si ; sms 041 288 170

 

ČRNE BUKVE

Črne bukve

Prepotrebni ponatis originala Črnih bukev dokazuje, da je komunistična Resnica ves ta čas po vojni bila neresnična. Neresnična zato, ker je bila skrbno odbrana, selekcionirana in tendenciozna, ker ni le zamolčevala cele vrste dogodkov, ampak je zamolčevala celo najbolj ključne dogodke iz časa okupacije.  Je edina knjiga, ki so jo izdali "poraženci". Je knjiga, ki je bila v komunističnem sistemu najbolj prepovedana. Posed knjige je pomenil nekaj let zapora.

 

Knjiga na zalogi. 20 €

Z nakupom knjig mi pomagate pri raziskovanju.

Hvala.

Naročila:

roman@leljak.si

telefon: 051603686

Raziskovanje usod posameznikov

- iskanje posrmrtnih ostankov

- iskanje arhivskega gradiva

  doma in v tujini

- svetovanje pri raziskovanju

  polpretekle zgodovine

mail: roman@leljak.si

tel.: 041 288 170

Brezplačni knjigi

 

knjiga1

pdf Sam proti njim I

 

knjiga2

pdf Sam proti njim II

 

Statistika

Števec pogledov vsebine : 1501846

O piškotkih